De stappen in een zaak bij de Huurcommissie
Een * betekent dat deze stap niet in elke zaak nodig is.
-
STAP 1 - Een zaak starten bij de Huurcommissie
-
Komt u er niet uit met uw huurder of verhuurder? Dan kunt u een zaak starten bij de Huurcommissie. Daarmee vraagt u de Huurcommissie om de zaak te beoordelen en een uitspraak te doen.
-
Een zaak begint met het invullen van een online formulier. Daarin vertelt u tegen wie u een zaak wilt starten en waarom. Als het nodig is, stuurt u ook bewijs mee.
Voor elke soort zaak bestaat een apart formulier. Het is belangrijk dat u het juiste formulier invult en alle gevraagde bewijzen meestuurt.
-
Als u een zaak start, betaalt u legeskosten. Dat is een bedrag dat u vooraf betaalt. Krijgt u helemaal gelijk in de zaak? Dan krijgt u het hele bedrag terug.
Voor verhuurders is het legesbedrag € 500, huurders betalen € 25. U kunt het bedrag direct online betalen, via iDeal. Lukt dat niet? Dan krijgt u een brief met betaalgegevens van ons.
Heeft u een laag inkomen of een bijstandsuitkering? Dan kunt u vrijstelling vragen. U hoeft de legeskosten dan niet te betalen.
Meer over de kosten van een zaak.
-
Soms hebben we extra informatie van u nodig. U krijgt dan een bericht van ons. Stuur de informatie zo snel mogelijk aan ons op, dan kunnen we verder met uw zaak.
-
Zijn de kosten betaald? En heeft de Huurcommissie alle informatie die nodig is om de zaak te behandelen? Dan starten we met de behandeling van uw zaak.
LET OP: Worden de kosten niet betaald? Of krijgt de Huurcommissie niet de juiste informatie? Dan kunnen we uw zaak niet inhoudelijk behandelen en daarmee niet bepalen wie er gelijk heeft. Uw zaak is dan niet-ontvankelijk. U krijgt hierover bericht.
-
Het is belangrijk dat de andere partij weet dat u een zaak bent gestart. Daarom sturen we uw huurder of verhuurder alle informatie over de zaak.
-
Komt u er toch nog samen uit? Of wilt u om een andere reden niet doorgaan? Dan kunt u de zaak stoppen. De Huurcommissie behandelt de zaak dan niet verder.
Lees meer over een zaak stoppen.
-
-
STAP 2 - Onderzoek door de Huurcommissie*
-
Gaat de zaak om de hoogte van de huur, onderhoudsgebreken of woningverbetering? Dan is het vaak nodig om onderzoek te doen in de huurwoning of kamer(s). Daarvoor komt een onderzoeker van de Huurcommissie bij u langs.
Gaat het om de juiste afrekening van servicekosten? Dan doet de Huurcommissie wel onderzoek en maakt ook een rapport. Een bezoek aan de woning niet nodig.
-
Wij sturen u een brief met de datum en de tijd van het onderzoek.
Bent u de huurder? Dan is het belangrijk dat u thuis bent tijdens het onderzoek om de onderzoeker binnen te laten.
Bent u de verhuurder? Dan mag u bij het onderzoek aanwezig zijn. U krijgt daarvoor een uitnodiging.Lees meer over het onderzoek in de woonruimte.
-
Wij rekenen erop dat de huurder er (nog) woont als de onderzoeker langskomt. Is dat niet zo? Laat het ons dan direct weten.
Lees hier wat u moet doen bij of na een verhuizing. -
De onderzoeker maakt een rapport van het onderzoek in de woonruimte of van het onderzoek naar de servicekosten.
Huurder en verhuurder krijgen het rapport toegestuurd.
-
Wilt u reageren op het rapport van de onderzoeker? Bijvoorbeeld omdat u het er niet mee eens bent of juist wel? Dan is het belangrijk dat u uw reactie op tijd aan ons doorgeeft.
-
De Huurcommissie bekijkt de informatie uit het rapport en de reactie van u en andere partij. Is er genoeg informatie om de zaak goed te beoordelen? Dan kan de Huurcommissie uitspraak doen. Zijn er nog vragen? Dan krijgt u een uitnodiging voor een zitting.
-
-
STAP 3 - Zitting over uw zaak*
-
Is er nog niet voldoende informatie om de zaak te beoordelen? Dan behandelen we uw zaak op een zitting van de commissie. Huurder en verhuurder krijgen beiden een uitnodiging voor de zitting.
Is een zitting niet nodig? Dan neemt de Huurcommissie direct een besluit. -
In de brief leest u wanneer de zitting is en wat u kunt of moet doen om bij de zitting te zijn. U bent niet verplicht om bij de zitting aanwezig te zijn.
Lees meer over de zitting van de commissie. -
U kunt de zitting online bijwonen. U luistert via de computer mee en kunt ook vragen van de commissievoorzitter of de commissieleden beantwoorden.
-
De commissie bestaat uit een voorzitter en twee leden. Zij beslissen samen over de zaak. De commissie is onafhankelijk en kiest geen partij voor de huurder of de verhuurder.
Lees meer over de commissie en wat u kunt doen als u denkt dat de commissie in uw zaak niet onpartijdig is. -
De commissie neemt een besluit in uw zaak. Daarvoor kijkt de Huurcommissie naar alle informatie, de reacties op het onderzoekrapport én alles wat gezegd is tijdens de zitting.
-
-
STAP 4 - De Huurcommissie doet uitspraak
-
Soms is een schriftelijke behandeling voldoende en is een zitting niet nodig. De Huurcommissie doet dan direct uitspraak, we noemen dat een voorzittersuitspraak.
Is er een zitting geweest? Dan doet de commissie uitspraak.
-
De Huurcommissie doet altijd schriftelijk uitspraak. Huurder en verhuurder krijgen de uitspraak toegestuurd. Daarin staat wie gelijk krijgt en waarom, wat er moet gebeuren én wie de leges moet betalen.
-
De meeste uitspraken van de Huurcommissie zijn bindend. Een bindende uitspraak geldt volgens de wet als nieuwe afspraak tussen huurder en verhuurder. Beiden moeten zich eraan houden.
Is de uitspraak niet bindend? Dan geldt het als een advies, daarmee kunnen huurder en verhuurder in gesprek om er toch samen uit te komen. -
Bent u het niet eens met de uitspraak en denkt u dat het oordeel van de Huurcommissie niet klopt? Dan kunt u in verzet gaan bij de Huurcommissie. Of een procedure starten bij de kantonrechter. De zaak wordt dan opnieuw bekeken.
Lees meer over de mogelijkheden na de uitspraak.
Staat er een reken- of schrijffout in de uitspraak? Lees hier wat u kunt doen.
-
De Huurcommissie behandelt elk jaar meer dan 14.000 zaken. Soms gaat dat snel, maar vaak is er meer tijd nodig. Hoelang een zaak duurt, dat hangt van een aantal dingen af. Bijvoorbeeld:
- is alle informatie op tijd en juist opgestuurd naar de Huurcommissie?
- is de opgestuurde informatie duidelijk? Of moet de Huurcommissie nog navraag doen?
- is er een onderzoek nodig? Hoe snel kan het onderzoek plaatsvinden?
- is er een zitting nodig? En hoe snel kan de zitting worden ingepland?
We kunnen u dus niet van tevoren zeggen hoelang het gaat duren voordat u een uitspraak krijgt. Maar, we doen ons uiterste best om elke zaak in elk geval binnen 4 maanden af te ronden.
Heeft u een zaak lopen? Dan kunt u in MijnHuurcommissie altijd zien hoever uw zaak is en welke stappen in uw zaak nodig zijn.