Zitting over uw zaak
De zittingen van de Huurcommissie zijn een combinatie van online en op locatie. U volgt deze op locatie of thuis via uw computer, laptop of mobiele telefoon. Beide partijen ontvangen een uitnodiging voor de zitting, daarin leest u wat u moet doen om bij de zitting aanwezig te zijn.
Lees van tevoren het onderzoeksrapport goed door. Daarin vindt u alle informatie om u voor te bereiden op de zitting. Wilt u het dossier van tevoren nog inzien? Neem dan contact met ons op. Wij sturen u de documenten dan toe via e-mail.
Zorg dat u op tijd bent. Komt u te laat op de locatie of logt u te laat in, dan begint de zitting zonder u.
Heeft u extra informatie? Stuur het op tijd door
Wilt u nog informatie sturen die de commissie vooraf moet lezen? Dat kan op zijn laatst 5 werkdagen voor de zitting. Log in op MijnHuurcommissie en stuur de informatie op met het online formulier 'Aanvullende informatie bij een procedure'. U moet alle extra informatie die u voor de zitting opstuurt, ook naar de andere partij sturen.
Heeft u moeite met het invullen van het online formulier? Neem contact met ons op via 088 - 1 600 300 of via het contactformulier.
Als u (zelf) niet bij de zitting kunt zijn
Wij raden u aan bij de zitting te zijn, op locatie of online. U kunt dan zelf uitleggen wat er aan de hand is. Maar u bent niet verplicht om erbij te zijn.
U kunt ook iemand anders toestemming geven namens u deel te nemen aan de zitting. U geeft dit aan ons door met dit formulier.
Gaat het om een online zitting? Stuur het formulier per e-mail naar ons op.
Gaat het om een zitting op locatie? Druk het formulier af en zet uw handtekening.Geef het ingevulde formulier mee aan degene die in uw plaats naar de zitting gaat.
Komt de zitting niet uit?
Lukt het niet om iemand anders te vinden die namens u bij de zitting kan zijn? Dan kunt u vragen om de zitting uit te stellen. Doe kan alleen telefonisch en moet binnen 5 werkdagen na ontvangst van de uitnodigingsbrief. Bel met 088 1600 300.
U krijgt 2 weken een nieuwe datum voor een zitting. Let op: u kunt een zitting maar één keer verzetten.
Over de zitting
Wie behandelt uw zaak op de zitting?
De commissie die uw zaak behandelt bestaat uit 3 personen: de zittingsvoorzitter en 2 zittingsleden. Deze 2 leden werken ook bij organisaties voor huurders of verhuurders, zoals bijvoorbeeld de Woonbond en woningcorporaties. Er is ook een secretaris. Die maakt een verslag van wat er tijdens de zitting wordt gezegd. Dat verslag heet het proces-verbaal.
Denkt u dat de commissie partij kiest?
De commissie is onpartijdig en kiest geen partij voor de één of de ander.
Heeft u toch het idee dat een van de leden van de commissie partij kiest? U kunt dat vóór het einde van de zitting tegen de voorzitter zeggen. Dit heet een verzoek tot wraking.
Een commissielid kan ook zelf vragen om een zaak niet te behandelen. Dat heet verschoning.
Hoe gaat de zitting?
De voorzitter van de commissie heeft de leiding tijdens de zitting. De commissie heeft alle informatie van tevoren gelezen. Zij stellen vragen aan u, en aan de andere partij. Bijvoorbeeld of u het eens bent met het onderzoeksrapport. U kunt tijdens de zitting reageren op het rapport. U mag ook reageren op wat de andere partij zegt.
De hele zitting duurt ongeveer 15 minuten.
De zitting is altijd in het Nederlands. Als u niet goed Nederlands verstaat of spreekt, zorg dan dat er iemand naast u zit die u kan helpen. |
---|
Regels tijdens de zitting op locatie
Zittingen op locatie zijn in principe openbaar. Dit betekent dat er bezoekers aanwezig kunnen zijn die willen horen en zien hoe een zaak wordt behandeld.
Schakel uw mobiele telefoon uit tijdens de zitting. U mag fotograferen, filmen of geluidsopnamen maken, maar alleen als beide partijen hiermee akkoord gaan. Uiteraard houdt u zich aan de AVG-regels. U bent ervoor verantwoordelijk dat u deze regels goed toepast.
Zijn er tijdens de zitting personen die overlast veroorzaken? Dan kan de voorzitter van de commissie besluiten dat die personen de zitting niet verder mogen bijwonen.
Wanneer krijgt u de uitspraak?
Na de zitting overleggen de leden van de commissie met elkaar. Daarna wordt de uitspraak geschreven en afgestemd. U krijgt ongeveer 6 weken na de zitting een e-mail met de uitspraak.
Hoe neemt u deel aan een online zitting?
Heeft u een uitnodiging gekregen voor een online zitting, dan kunt u met één van de links deelnemen aan de zitting. In de uitnodigingsbrief van de zitting staat op welke zitting u zich kunt aanmelden. U kunt zich 5 minuten voor het begin van de zitting aanmelden. De benodigde links vindt u hier.