Wrakingsverzoek en wrakingsprotocol
Denkt u dat een van de commissieleden partij kiest in uw zaak? Dan kunt u een wrakingsverzoek doen. Wanneer kan dat en wat gebeurt er daarna?
Wanneer kunt u een wrakingsverzoek doen?
- Vóór de zitting plaatsvindt.
U kunt tevoren telefonisch de namen van de commissieleden opvragen. Denkt u dat één of meer van hen partij zullen kiezen? Doe dan een schriftelijk wrakingsverzoek en schrijf daarin waarom u hem/haar partijdig vindt. Zorg ervoor dat het verzoek op zijn laatst 5 werkdagen voor de zitting bij de Huurcommissie is. - Direct voor of tijdens de zitting.
Bij de start van de zitting ziet u de 3 leden van de commissie. Denkt u op dat moment dat één of meer van hen partij zullen kiezen? Zeg het dan meteen tegen de voorzitter en leg uit waarom u hem/haar partijdig vindt.
Nadat de zitting is afglopen kunt u geen wrakingsverzoek meer doen.
Wat gebeurt er nadat u een wrakingsverzoek heeft gedaan?
Eerst beslist het commissielid of hij/zij het eens is met het wrakingsverzoek. Het kan zijn dat diegene op dat moment beseft dat hij/zij uw zaak niet goed kan behandelen. Als het commissielid het eens is met het wrakingsverzoek, dan wordt er een nieuwe zitting gepland.
Is het commissielid het niet eens met het wrakingsverzoek? Dan beoordeelt een andere zittingscommissie van 3 personen het wrakingsverzoek. Dit noemen we de wrakingscommissie. Deze wrakingscommissie kijkt op een onafhankelijke manier naar de feiten.
- Doet u een schriftelijk verzoek 5 werkdagen vóór de zitting? Dan beoordeelt de wrakingscommissie uw verzoek nog voor de zitting.
- Doet u uw verzoek direct voor of tijdens de zitting? Dan beoordeelt de wrakingscommissie het verzoek zo spoedig mogelijk.
De wrakingscommissie bespreekt het verzoek zonder dat de partijen aanwezig zijn. Beide partijen krijgen schriftelijk bericht over de uitkomst.
De uitkomst van een wrakingsverzoek
U krijgt bericht of het wrakingsverzoek akkoord is of niet. Daarin staat ook waarom het gewraakte zittingslid wel of niet wordt vervangen. Daarna plannen wij zo snel mogelijk een nieuwe zitting in. U krijgt daarvoor een nieuwe uitnodiging.
Als het wrakingsverzoek akkoord is, zit de gewraakte persoon niet meer in de zittingscommissie.
Als het wrakingsverzoek niet akkoord is, kan de gewraakte persoon wel in de zittingscommissie terugkeren. Denkt u nog steeds dat diegene partijdig is? U kunt over dezelfde persoon alleen een tweede wrakingsverzoek doen als er nieuwe feiten of omstandigheden zijn.
Doet u vaker een wrakingsverzoek? Bijvoorbeeld om de voortgang van de zaak tegen te houden? Dan kunnen wij besluiten uw verzoek niet in behandeling te nemen. U leest dit in ons besluit op het eerdere wrakingsverzoek.