Gebrekencheck
Check uw huurwoning op gebreken!
Is er iets beschadigd of kapot in uw huurwoning? Dan kan dit een ‘gebrek’ zijn dat uw verhuurder moet oplossen of repareren. Doe de Gebrekencheck op deze website. Dan weet u het. Lees na deze check wat u kunt doen, en/of u een tijdelijke huurverlaging kunt aanvragen.
Zo werkt het
Zoek het gebrek op in uw woning.
Bekijk in drie stappen of de Huurcommissie iets voor u kan doen.
Stap 1
Klik op de kamer waar iets kapot of beschadigd is:
- woonkamer
- slaapkamer of werk- of hobbykamer
- badkamer
- toilet
- keuken
- gang
- portiek
- berging (op zolder bijvoorbeeld)
- tuin (-pad)
Kunt u het gebrek niet vinden?
In deze Gebrekencheck staan 19 gebreken die het meest voorkomen. Staat uw klacht er niet bij? Kijk dan in het Beleidsboek gebreken. De regels voor klein onderhoud staan in het Besluit kleine herstellingen.
Gevolgschade
Soms is er iets kapot of beschadigd door een eerdere gebeurtenis. Dan noemen we dat gevolgschade. Denk aan hout dat is gaan rotten door een lekkage. Zorg ervoor dat u deze gevolgschade ook direct doorgeeft aan de verhuurder.
Bent u huurder in de vrije sector?
U kunt de Huurcommissie niet inschakelen om huurverlaging aan te vragen voor een gebrek dat niet is opgelost door uw verhuurder. Wel kunt u ons om advies vragen. Lees hier wat de Huurcommissie kan doen voor huurders in de vrije sector.
Bent u verhuurder van sociale huurwoningen?
Check met deze Gebrekencheck of uw huurder recht heeft op tijdelijke huurverlaging als deze een klacht heeft. Sommige gebreken moet een huurder zelf oplossen. Denk aan kleine reparaties of klein onderhoud aan de woning.