Nu online: vernieuwde beleidsboeken die 1 januari 2025 ingaan
De Huurcommissie doet als onafhankelijke en onpartijdig geschilbeslechter bindende uitspraken voor huurders en verhuurders die er samen niet uitkomen. We toetsen geschillen aan verschillende artikelen uit de wet. In de beleidsboeken staat hoe de Huurcommissie deze zaken behandelt. Elk halfjaar verzorgt de Huurcommissie een update. De beleidsboeken die per 1 januari 2025 ingaan staan vanaf nu op onze website. Hieronder vindt u per beleidsboek de belangrijkste wijzigingen.
Beleidsboeken Woningwaarderingsstelsel zelfstandige woonruimte (WWS-Z) en Woningwaarderingsstelsel onzelfstandige woonruimte (WWS-O)
Met het ingaan van de Wet betaalbare huur op 1 juli 2024 zijn deze beleidsboeken inhoudelijk aangepast. Ze zijn nu slechts op enkele punten verduidelijkt of tekstueel aangescherpt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de optelsom van mogelijke opslagen op de maximale huurprijs, minimumafmetingen voor ruimtes en extra voorzieningen in de keuken. Ook is de beschrijving verhelderd van de procedure om de redelijkheid van de huurprijs te laten toetsen door de Huurcommissie (de zogeheten artikel 254-procedure).
Beleidsboek Woningwaarderingsstelsel zelfstandige woonruimte (WWS-Z)
Beleidsboek Woningwaarderingsstelsel onzelfstandige woonruimte (WWS-O)
Beleidsboek huurverhoging en inkomensafhankelijke huurverlaging
Met ingang van januari 2025 gelden nieuwe huurverhogingspercentages voor de midden- en de vrije sector. De minister stelt de definitieve percentages eind december vast. Deze percentages nemen we binnenkort nog in dit beleidsboek op. Nieuwe percentages en bedragen voor de sociale sector zullen pas per 1 juli 2025 gelden. Daarom werken we dit beleidsboek met ingang van die datum wederom bij.
Hoofdstuk 6 is nu vervallen: huurders kunnen namelijk tot uiterlijk 30 december 2024 een verzoek tot eenmalige huurverlaging bij hun woningcorporatie indienen. Heeft de huurder dit niet gedaan? Dan kan hij hierover ook geen zaak meer starten bij de Huurcommissie.
Heeft de huurder voor eind 2024 de verhuurder gevraagd om een eenmalige huurverlaging en is hij daarna een zaak gestart bij de Huurcommissie? Dan is voor beiden het ‘oude’ Beleidsboek huurverhoging- en verlaging van toepassing.
Beleidsboek huurverlaging en inkomensafhankelijke huurverlaging
Beleidsboek Huurverhoging na woningverbetering
Vanaf 1 januari 2025 gelden nieuwe gegevens en percentages voor dit beleidsboek. Zodra de minister deze eind december heeft vastgesteld, neemt de Huurcommissie ze erin op. Enkele passages in dit boek zijn geactualiseerd; inhoudelijke beleidswijzigingen zijn er niet.
Beleidsboek Huurverhoging na woningverbetering
Beleidsboek Gebreken
In dit beleidsboek is vooral een aantal zaken verhelderd. Om de lezer meer houvast te bieden, is ook de verklarende woordenlijst uitgebreid. Belangrijk verschil is wel dat de hittewoning nu als gebrek is opgenomen. Zoals de Huurcommissie op 21 augustus dit jaar al in een nieuwsbericht schreef, kan zij verzoekschriften over nieuwbouwwoningen (gebouwd op of na 1 januari 2021) behandelen vanwege de nieuwe BENG-eisen. Voor bestaande bouw is de Huurcommissie in afwachting van een norm van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening (VRO).
Andere wijzigingen in het gebrekenboek betreffen onder meer een niet-afsluitbare toegang tot een onzelfstandige woonruimte (minder zwaar), lekkages, vocht- en schimmelvorming in één of meerdere ruimtes (categorisering B- of C-gebrek) en vereist cameraonderzoek door een loodgieter in een gebrekkige riolering. Verheldering is doorgevoerd van begrippen als ventilatiekanaal en schacht, mechanische en natuurlijke ventilatie, verzakking van de grond en/of de fundering.
Beleidsboek Gebreken (Gebrekenboek)
Beleidsboek Servicekosten
In dit vernieuwde beleidsboek beschrijft de Huurcommissie hoe zij oordeelt over de kosten voor een externe beveiligingsdienst, zoals Securitas of G4S. Het gaat hierbij nadrukkelijk niet om de huismeester: die kan namelijk ook beveiligingstaken uitvoeren. Voor de huismeester geldt dat 70 procent van de kosten doorberekend mogen worden aan de huurder. Dit geldt vanaf 2025 ook voor een externe beveiligingsdienst. Anders dan bij de huismeester, geldt hiervoor er geen maximaal uurtarief.
Ook opgenomen is dat verhuurders een gebruiksvergoeding kunnen vragen voor ‘roerende’ beveiligingscamera's. Hierbij mogen zij 70 procent van de waarde hanteren, waarbij we in beginsel uitgaan van een levensduur van 5 jaar. De Huurcommissie heeft ook bepaald dat huurder en verhuurder het onderhoud hieraan samen moeten dragen, in een verhouding van 70/30 procent. De kosten voor het onderhoud van ‘roerende’ brandveiligheidsmiddelen dragen huurder en verhuurder eveneens samen, maar hierbij ieder voor 50 procent.
Verder mag de verhuurder kosten voor gladheidsbestrijding doorberekenen aan de huurder, net als voor tuinonderhoud, waarbij er ook sprake moet zijn van een exclusief (gezamenlijk) gebruiksrecht.
In dit vernieuwde beleidsboek staat nu een paragraaf die expliciet benoemt dat de Huurcommissie de afrekening van servicekosten in bepaalde gevallen ook hoger kan vaststellen dan het bedrag dat door de verhuurder is afgerekend.
Vanzelfsprekend zijn aan deze bijgestelde versie de verbruiksnormen van het Nibud voor water en energie (jaar 2024) toegevoegd. De Huurcommissie hanteert deze normen voor de uitvoering van de redelijkheidstoets. De graaddagen over november en december 2024 voegen we toe zodra deze begin januari 2025 beschikbaar zijn. Het aantal graaddagen geeft aan hoeveel graden de werkelijke temperatuur kouder is dan de stookgrens (18° C).
Beleidsboek Servicekosten
Procesreglement
In dit procesreglement beschrijft de Huurcommissie de algemene regels voor het verloop van een procedure. Hierin komen praktische zaken aan bod, zoals hoe een partij een verzoek kan indienen, in welke taal en hoe de communicatie met de Huurcommissie verloopt. Ook beschrijven we hierin de regels om in verzet te komen en hoe de indiener een procedure kan stoppen. Het procesreglement is van toepassing op verzoekschriften die huurders of verhuurders op of na 1 januari 2025 indienen.
Procesreglement
Ongewijzigde beleidsboeken
Twee beleidsboeken en het reglement voor gemeenten zijn ongewijzigd ook geldig in het nieuwe jaar. Voorzien van een nieuwe versiedatum zijn dit:
Beleidsboek Wet overleg huurders en verhuurder
Beleidsboek Leges
Reglement verklaringen gemeenten
Heeft u vragen?
U kunt ons klantcontactcentrum bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Dat kan telefonisch via 088 – 1 600 300 en via het contactformulier.
In het archief staan de beleidsboeken geldig van 1 juli 2024 tot 1 januari 2025.