Bijzonder veel bezwaren tegen jaarlijkse huurverhoging

De Huurcommissie heeft dit jaar een bijzonder hoog aantal bezwaren tegen de jaarlijkse huurverhoging ontvangen. In vergelijking met 2023 is sprake van een stijging met meer dan 70 procent. Dit betekent dat het team dat deze verzoekschriften behandelt te maken heeft met een uitzonderlijke piek. Zoals elk jaar breidt de Huurcommissie haar capaciteit tijdelijk uit om deze verzoekschriften tijdig te behandelen. Mogelijk krijgt u door de huidige grote drukte iets later een reactie dan u van ons gewend bent. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Per 1 juli mochten verhuurders de huurprijs verhogen. Als de huurders bezwaar maakte, moest de verhuurder de zaak voor 13 augustus aan de Huurcommissie voorleggen. Schommelde het aantal verzoeken dat tijdig wordt ingediend de afgelopen jaren tussen de 3.000 en 3.400, dit jaar zijn het er meer dan 5.300.

Zichtbaarheid in klantportaal MijnHuurcommissie

Als we uw verzoekschrift(en) hebben ontvangen, is dit voor u niet direct zichtbaar in klantportaal MijnHuurcommissie. Dit gebeurt op het moment dat zij in behandeling worden genomen. Gezien het grote aantal verzoeken dat is ontvangen, kan de registratie en daarmee de zichtbaarheid in het portaal enkele weken duren. Geen reden tot zorg; wel vragen we hiervoor uw begrip.

Beoordeling duurt wat langer

Het huurverhogingspercentage is in de sociale huursector voor 2024 maximaal 5,8 procent en daarmee hoger dan voorheen. Voor hogere inkomens is een huurverhoging oplopend tot €100 per maand toegestaan. De Huurcommissie streeft ernaar alle verzoeken met bezwaren tegen de jaarlijkse huurverhoging zo spoedig mogelijk te beoordelen. Meestal kunnen wij de verzoeken half oktober afronden; naar verwachting wordt dit in 2024 wat later.